april 20, 2017 admin

Hur du sätter i kontaktlinser första gången

Det allra första du ska göra som ny användare av linser är att kontakta en optiker och göra en linsundersökning. Detta är jätteviktigt av flera anledningar. Dels är det inte säkert att du behöver ha samma styrka på dina linser som på dina glasögon. Har du problem med astigmatism är det faktiskt vanligast att ha olika styrkor på kontaktlinser och glasögon. Dessutom finns det flera andra parametrar som behöver tänkas på, och din optiker kommer rekommendera de bästa linserna för dig.

Så! Då sätter vi igång. Om du har varit och gjort en undersökning hos din optiker och fått med dig några linser hem att testa med finns det många tips att tänka på. Ofta får man en liten stund hos optikern med personlig hjälp för att få in och ut linserna, men det kan vara bra att få lite hjälp väl hemma med. Ibland kan man ju faktiskt glömma bort också.

  1. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten och torka dem ordentligt på en handduk som inte lämnar ludd på dem. Tvättar du dem inte kan du få infektioner och sjukdomar, och torkar du dem inte kommer linsen inte fästa på ditt finger i nästkommande steg.
  2. Ta upp en lins och placera den på ditt långfinger på din hand som du använder mest. Är du högerhänt använder du höger hand, och vänsterhänta förstår förhoppningsvis hur de ska gå tillväga.
  3. Dra upp det övre ögonlocket med den handen du inte har linsen på.
  4. Dra ner det undre ögonlocket med pek- och ringfingret på handen du har linsen på.
  5. Titta rakt fram in i spegeln och placera linsen mitt på ögat. Ett annat alternativ är att titta lite uppåt och placera linsen på den undre ögonvitan. Gör du detta så titta sedan nedåt så att linsen hamnar rätt.
  6. Släpp ögonlocken och blunda en sekund.

Bra! Det gick ju fint.

För att ta ut linsen gör du såhär:

  1. Tvätta händerna med tvål och vatten och torka dem ordentligt på en handduk som inte lämnar ludd.
  2. Titta uppåt och håll ned det undre ögonlocket med långfingret. För linsen nedåt med pekfingret.
  3. När linsen är på den undre ögonvitan så nyper du tag i den med pekfingret och tummen.

Här ser du också en ypperlig film från Lenson på hur det går till:

Ta kontakt med oss

Har du några funderingar? Eller har vi missat något? Tveka inte att höra av dig!